Företag som erbjuder flygtransport av varor

Det finns mängder av flygbolag som erbjuder flygbiljetter till passagerare. Det är däremot mindre känt vilka företag som erbjuder flygtransport av varor. Flygtransporten står endast för cirka 1 procent av alla transporter, men det är ofta värdefulla och viktiga varor som transporteras. I kristider, exempelvis under coronapandemin, står de flesta passagerarflyg på marken medan flera fraktflyg fortsätter att flyga. Detta är ett bevis på fraktflygets betydelse för samhället. Krisen har dock gjort att flygfrakten minskat eftersom många industrier stängdes ned. Det finns många företag som erbjuder leveranser, flyglogistik och den typen av tjänster. För den som aldrig har skickat varor med flygfrakt kan det dock vara svårt att veta vilka dessa företag är. Här kan du läsa mer om några av de stora aktörerna inom fraktflyg.

DHL

DHL är ett av de största logistikföretagen i världen. De erbjuder många olika transportsätt varav fraktflyg är ett av dessa. DHL erbjuder många olika logistiklösningar med flyg. Bland annat är det möjligt att få varorna levererade samma dag vid särskilda destinationer. Priset beror bland annat på hur snabbt varorna måste komma fram och hur långt de ska transporteras. Fördelen med DHL är deras storlek och väletablerade kontaktnät. Detta gör att de kan erbjuda säkra och effektiva transporter över i princip hela världen. DHL kan användas av både privatpersoner och företag. Liknande företag är FedEx, UPS och TNT.

West Air Sweden

West Air Sweden är ett svenskt fraktflygbolag i Europa. Det är en mycket viktig aktör inom flygtransport i Sverige och i Europa. Företaget är baserat i Göteborg och är bland annat en av DHL:s och FedEx utvalda transportörer. De transporterar även åt TNT, UPS, Postnord och många andra. Företaget grundades 1962 av kaffeföretaget Löfbergs för att personalen snabbt skulle kunna flyga. 1996 övergick företaget helt till fraktflygningar. År 2008 köpte West Air Sweden det engelska fraktflygbolaget Atlantic Airlines.