Välkommen till Nordflyg.se! Denna blogg handlar om flyglogistik och allt som har att göra med leveranser med flygplan. Majoriteten av alla globala leveranser sker med båt, bil eller tåg. Däremot är det vissa produkter eller situationer som kräver flygtransport. Här hittar du allt om hur det går till att frakta varor med flyg, vilka produkter som kräver flygtransport, vilka flygmodeller som används, företag som erbjuder tjänster inom flyglogistik, utbildning inom flygtransport och mycket mer!

Att frakta varor med flyg

Det finns många olika anledningar till varför företag och privatpersoner ibland behöver frakta varor med flyg. Dels kan det handla om känsliga produkter eller matvaror med kort hållbarhet. Den främsta anledningen är dock att varorna måste komma fram snabbt. Flyg är det mest effektiva transportsättet och varorna kan förflytta sig över hela världen inom loppet av ett eller flera dygn. Det anses även vara ett mycket säkert transportmedel. Självklart finns det även nackdelar med flygtransport, bland annat det höga koldioxidutsläppet. Dessutom kostar det mer att transportera varorna med flyg jämfört med andra transportmedel. Här kan du läsa mer om fraktflyg inrikes och utrikes.

Flygplansmodeller som används vid transport av varor

För att frakta varor med flyg krävs det särskilda flygplansmodeller. Det är inte samma sorts flygplan som används för att transportera passagerare. Vissa varor, till exempel kylvaror, kräver dessutom särskilda förutsättningar och temperaturer. Vissa varor är mycket stora, till exempel båtar, och kräver flygplansmodeller som är särskilt utformade för att transportera stora varor. Här på bloggen kan du läsa mer om de olika flygplansmodellerna samt information om fraktflygets historiska utveckling.

Varor som brukar fraktas med flyg

Vissa produktkategorier är vanligare än andra att fraktas med flyg. Dessa inkluderar bär och exotiska frukter, färsk fisk, djur, vaccin och organ. Det finns strikta regler kring vad som får fraktas med flyg samt hur sakerna ska förpackas eller transporteras. Vissa saker är inte tillåtna att transportera med flyg. Det gäller främst giftiga och brandfarliga varor. Levande djur får transporteras om det sker enligt regelverket och självklart i burar eller annan lämplig konstruktion. Det är vanligt att transportera döda människor med flygtransport. Detta kallas för liktransport och handlar om människor som avlidit i utlandet och ska transporteras hem. Likkistan måste dock uppfylla särskilda krav. Flygtransport används nästan alltid för akuta och viktiga transporter som människoorgan.

Utbildning flygtransport och logistik

De flesta associerar pilotyrket med passagerarplan, men det finns goda arbetsmöjligheter att jobba inom flygtransport och flyglogistik. Dels kan du arbeta som pilot, men det finns även många andra yrken relaterade till flygtransport. Du kan bland annat utbilda dig till flyglogistiker och vara med att planera flygtransporter. Detta är en växande och föränderlig sektor. Om du brinner för att hitta hållbara lösningar för transport och för flygindustrin kan detta vara en utmärkt karriär för dig. Här hittar du massor med information om utbildningar och yrken inom flyglogistik!