Vad som brukar fraktas med flyg

En hel del mat fraktas på lastbil, båt eller tåg eftersom det påverkar klimatet mindre än om det fraktas med flyg. Det är i första hand färsk mat och färska frukter som fraktas med flyg eftersom de fort blir förstörda. Bland dessa finns sparris som först och främst kommer från Peru. Det är viktigt att det går att köpa färsk sparris i våra butiker året om och därför fraktas de med flyg. Under våren finns det dock gott om färsk sparris i Europa, så även i Sverige. Färska bär som hallon, jordgubbar, körsbär och björnbär fraktas med flyg från Etiopien, Egypten, USA, Kanada och Mexiko under vissa delar om året.

Bär och exotisk frukt

Under sommaren finns det massor av dessa bärsorter i Europa och då även i Sverige. Färska haricots verts, sockerarter med mera kommer ofta från Kenya och andra afrikanska länder med flyg, men under sommaren kan du också köpa dessa i Sverige. Olika sorter av exotisk frukt som stjärnfrukt, Buddahs hand, den frukt som ser ut som en citron med ojämna fingrar och rambutan som liknar en röd taggig boll transporteras också till Sverige med flyg. De blir dåliga snabbt, är ovanliga och ganska dyra därför är det flyg som gäller.

Annat ätbart

När det däremot gäller mango, banan och ananas fraktas de med båt. De är tunga och håller längre och behöver därför inte fraktas med flyg. Färsk hummer som levereras levande är också något som kommer med flyg och då från USA men de kokas i Sverige. När du besöker en disk där det säljs färsk fisk kommer merparten med lastbil eller båt, men ett undantag finns och det är färsk tonfisk, svärdfisk och annan exotisk fisk. De fraktas med flyg och likadant gäller färsk fisk från Island.

Viktiga flygtransporter

Det finns viktiga transporter som måste ske med flyg och det är bland annat vaccin och organ. Dessa transporter sker med hög säkerhet för det är viktigt att de kommer fram fort. Under en och samma dag transporters njurar, lungor, hjärtan, ögon med mera. Lufthansa har rapporterat att de transporterar ungefär fyra organ per dag. Vaccin för att behandla bland annat virus är också något som transporteras med flyg.

Djur

Även djur som ska till olika zoo transporteras med flyg. Det kan vara isbjörnar, tigrar och lejon. En elefant som väger omkring 400 kilo kan även den fraktas med flygplan. Det är viktigt att ta det försiktigt med djuren, därför tränas de innan färden för att lära känna olika ljud och att gå in och ut ur sina burar.